اینستاگرام مارکتینگ
مقدمه
اکتبر 2010 یا همان مهر ماه سال 1389 بود که اینستاگرام با هدف پیام رسانی سریع از طریق دوربین راه اندازی شد.
اگر سال های 1390-1392 را به خاطر بیاورید هنوز اینستاگرام در بین ایرانیان خیلی رایج نبود اما بودند کسانی که از این برنامه استفاده میکردند. اگر اشتباه نکنم سال های 93-95 شروع اوج گرفتن اینستاگرام در ایران بود.
اوایل، اینستاگرام خیلی خیلی ساده بود. عکس های مربعی و ویدیو در حد 15 ثانیه. بعد ها زمان فیلم ها و سایز عکس ها عوض شد.
حتی در آن زمان، خبری از لایو و استوری و ریلز و خیلی امکانات دیگر نبود، اینستاگرام یک اپلیکیشن ساده و جمع و جور و بدون هر گونه الگوریتم بازدید عجیب و غریب بود.
اما امروزه اینستاگرام، دستخوش تغییرات زیادی بوده که اگر بخواهم تک تک به آنها اشاره کنم احتمالاً حوصله تان نکشد که تا پایان این مقاله مرا همراهی کنید.
قبل از فیلتر شدن تلگرام، تمرکز اساسی بر روی اینستاگرام نبود.
اما بعد از فیلترینگ تلگرام، اکثر کسب و کار ها به اینستاگرام روی آوردند تا به قولی برای خودشان صفحه رسمی داشته باشند و تولید محتوا کنند و بر اساس آن ، میزان فروش بیشتری داشته باشند.
جالب است بدانید روزانه، 1 میلیارد کاربر فعال در اینستاگرام هستند و بیش از 500 میلیون استوری روزانه در اینستاگرام بارگذاری می شود. همچنین سن حدوداً 50 درصد افراد در اینستاگرام، بین 20 تا 50 سال است.
برای مطالعه بیشتر درباره پبشینه اینستاگرام، به این صفحه مراجعه کنید.
اینستاگرام مارکتینگ ، چرا؟
با اعداد و ارقام بالای اینستاگرام که آشنا شدید، حال تلاش کنید 5 برندی که می شناسید را نام ببرید.
به صفحه این برند ها در اینستاگرام سر بزنید. چه می بینید؟ یک صفحه ساده ؟ یا محتوا های کار شده و چشم نواز؟
عکس های خاص یا کپی شده از وب؟ محتوای نوشته شده ی کپی یا محتوای نوشته شده خاص؟
دیدید؟ اینستاگرام دیگر فقط ابزار ارتباط جمعی نیست که در آن پست بگذاریم و یکدیگر را “لایک” کنیم.
بازاریابی از طریق شبکه های اجتماعی به خصوص اینستاگرام، تاثیر به سزایی بر روی کسب و کار شما دارد.
با رشد بیشتر اینستاگرام، بازار کار اینستاگرام مارکتینگ هم رشد بیشتری داشته و افراد زیادی به این شغل، روی آورده اند. از این جهت که هم چالش بر انگیز است و هم ارتباط با سابر افراد حفظ می شود.
اینستاگرام، برای همه یا گروهی خاص؟
فعالیت یک شخص در اینستاگرام به خودش مربوط است، اما درباره یک برند، اینطور نیست.
پاسخ من گروهی خاص است. گروهی که با نقشه قبلی وارد این پلتفرم می شوند، محتوا نویسی خوبی دارند، تولید محتوا می کنند و برای هدفشان، ترافیک بالای کاری را بهانه نمی کنند.
اما رایگان بودن اینستاگرام و در دسترس بودن آن، این امکان را در اختیار همگان گذاشته که از این پلتفرم استفاده کنند.
آیا بدون تیم تولید محتوا می توان شانسی برای دیده شدن داشت؟
بر روی کاغذ خیر! شما در اینستاگرام بدون تولید محتوای خلاقانه ، محتوا نویسی خوب، برنامه داشتن و زمان بندی کردن شانسی برای دیده شدن ندارید اما همه چیز در اینستاگرام هم این اعداد و ارقام نیست!
شانستان برای دیده شدن را باید بسپارید به مخاطبانتان که آیا محتوای شما را میپسندند یا خیر و همینطور کسانی که آنها را دنبال میکنند.
اینستاگرام؛ اهداف دقیق و از پیش تعیین شده
تقریبا تمامی اینستاگرام مارکتر ها بر این باورند که قبل از شروع یک ماجرا ، از پیش آنرا تعیین کنید.
اتفاقات از پیش تعیین شده دست شمارا برای برخورد با مخاطبان هدف بازتر میکند و به شما اجازه می دهد که با دید وسیع تری به استقبال مخاطبانتان بروید.
خوب است بدانید که جریان های اینستاگرام عموما برسه دسته کلی هستند.
کسب و کارهایی که برای تعامل بیشتر با مخاطبان خود، وارد این پلتفرم می شوند تا مخاطبان، با برندشان بیشتر آشنا شوند.
کسب و کارهایی که برای باقی ماندن در جایگاه فعلی، برنامه ریزی می کنند و با مخاطبان خود ارتباط برقرار می کنند و محصولاتشان را مجدداً به مخاطبان خود معرفی می کنند.
و در آخر، کسب وکار هایی که مستقیماً اینستاگرام را برای فعالیت خود انتخاب میکنند
برای مورد آخر، میتوانم به آنلاین شاپ ها اشاره کنم که محصولات برند های دیگر را در اینستاگرام خود به فروش می رسانند، یا بعضی برند های ایرانی که فقط اینستاگرام فعال دارند.
به جمع آوری اطلاعات روی بیاورید
اگر اکانت بیزینسی دارید، در خود اینستاگرام اطلاعاتی نهفته که برای شما هزاران فایده دارد.
مثلاً مخاطبان شما چه محدوده سنی ای هستند، بیشتر مخاطبان شما چه جنسیتی دارند؟ مخاطب خارجی برای شما مفید است یا مضر؟ مخاطب شما چه علاقه مندی هایی دارد و …
همه اینها در قسمت اینسایت (insight) قابل مشاهده است
تا فراموش نکرده ام به این نکته اشاره کنم که حتی اینستاگرام به شما میگوید چه زمانی برای پست کردن محتوا خوب است.
بر اساس بازدید مخاطب شما از صفحه شما، اینستاگرم اطلاعاتی را جمع آوری و در اختیار شما قرار می دهد که شما بر اساس آن بتوانید بهتر تصمیم گیری کنید.
جمع آوری دیتای مخاطب در اینستاگرام مارکتینگ تاثیر به سزایی دارد، از انجام این کار شانه خالی نکنید!
اینستاگرام خلاقانه، سکوی پرتاب کسب و کار
محتوای کسل کننده و خسته کننده در اینستاگرام، فایده ای برای شما ندارد. اگر بر این باورید که از عکس های آماده محصولات استفاده کنید و نوشته های یک شخص دیگر را کپی کنید، اینستاگرام برای شما سکوی پرتاب نیست،دره است.
خلاقیت در تمامی بخش های اینستاگرام، به شما کمک بزرگی خواهد کرد و باعث می شود که بیشتر دیده شوید.
قبل تر به اهمیت عکاسی تبلیغاتی و تیزر تبلیغاتی نیز اشاره کردیم که شما میتوانید آنها را نیز مطالعه کنید.
عکس های با کیفیت، تیزر های تبلیغاتی، کمپین های به موقع، استفاده از ابزار های خود اینستاگرام مثل لایو، تبلیغات درست و ممارست، بال پرواز شما در اینستاگرام خواهد بود.
اینستاگرام، از صفر تا دیده شدن
شاید اینستاگرام با الگوریتم های سخت و سخت گیری در مورد محتوا و کپی رایت، در نگاه اول خیلی گیج کننده باشد، اما اینطور نیست.
ممارست و پایبند بودن بر تولید محتوای درست و انتشار آن، استفاده از ابزار ها و کمک گرفتن در امر تبلیغات، یکی از مهم ترین کار ها در اینستاگرام مارکتینگ است که باعث می شود شما رشد کنید.
مرموز بودن اینستاگرام فقط در شروع شما را گیج خواهد کرد، اما اگر این مهم را به یک تیم کاردان بسپارید، چراغ راه شما خواهند بود و شما می توانید کاملاً اصولی در این پلتفرم فعالیت کنید.
اما بپردازیم به راز های الگوریتم اینستاگرام.
محتوای کپی برای شما فایده ای نخواهد داشت. این اولین و مهم ترین قانون است. شما باید دست به خلق محتوای جدید بزنید.
اگر کارتان فروش لباس از طریق اینستاگرام است ، احتمالاً به این نکته برخورد کرده اید که صفحات زیادی دست به خلق محتوای جدید کرده اند و یک سری عکس های کپی شده ژورنالی را استفاده نم کنند، برعکس، از محتوای جدیدی که خودشان می سازند بهره می برند و درست و اصولی رشد میکنند.
دومین نکته که خیلی از مارکتر ها به آن اشاره می کنند، گذاشتن قیمت است.
حتماً صفحاتی را دیده اید که در قسمت کپشن نوشته اند “قیمت : دایرکت”. این کار را نکنید،هم حس خوبی به مخاطب نمی دهد و هم مخاطب کالا یا خدمات یا منو ی بدون قیمت ، او را می ترساند و فرار می کند. اگر صاحب کسب و کار رستوران و کافه هستید، حتما می دانید که بخشی وجود دارد به نام هایلایت که یک سری استوری را میتوان در آن ذخیره کرد، منوی خود را در آن بارگذاری کنید و مخاطب را نترسانید.
اگر صاحب کسب و کار فروش پوشاک هستید هم در هر پست، قیمت فروش کالای خود را ذکر کنید. با این کار هم دایرکت بی دلیل نمی گیرید که مجبور به جواب دادن آن شوید و هم دست مخاطب خود را باز می گذارید که از محصولات شما استفاده کند.
در مورد آپدیت ها و قوانین اینستاگرام بیشتر مطالعه کنید. ببینید که چه چیزهایی به شما کمک می کند بیشتر دیده شوید و چه چیز هایی کمتر. راز رشد شما در الگوریتم اینستاگرام است پس قوانین و بلاگ اینستاگرام را مطالعه کنید.
پست هایتان را محدود به عکس نکنید.
درست است که عکاسی تبلیغاتی در اینستاگرام مارکتینگ اثر زیادی دارد اما به همان اندازه، تیزر های تبلیغاتی و ویدیو ها هم مفیدند.
صفحه شما، شخصیت برند شماست.
دیگر چه؟
عکس پروفایل، هایلایت ها،و تمامی اطلاعاتی که دارید را حتما در قسمت بیو بگذارید.
دید بصری در برخورد اول با یک برند، خیلی با ارزش است. مخاطب جدید که شناختی از صفحه شما و برند شما ندارد، وقتی وارد صفحه اینستاگرامی شما می شود، اول چه چیزی را می بیند؟ تمیزی و یک دست بودن.
این که هایلایت ها به حال خودشان رها نشده اند، بیو پیج شما به کامل ترینن شکل ممکن نوشته شده و پست های کمی ندارید.
هرچه این نکات به ظاهر ساده را جدی تر بگیرید، مخاطب شما را جدی تر در نظر می گیرد.
بیو اینستاگرام فرصتی 150 کلمه ای برای معرفی کلی برند شماست، به خوبی از آن استفاده کنید.
در تبلیغات کردن دقت کتید.
شاید این جمله که تبلیغات بد هم خوب است از بیرون جذاب باشد و شما فکر کنید که محتوای زرد باعث پیشرفتتان می شود اما مهم هدف شماست. آیا مخاطبانی که به دلیل جریانی زرد که راه افتاده شما را دنبال میکنند، قرار است به شما سود برسانند؟ آیا با این کار کسب و کار شما رونق می گیرد؟ خیر!
تبلیغات کاریست که باید قبل از آن خیلی زیاد تحقیق کرد. بسیاری از دوستانی را می شناسم که برای صفحه خود تبلیغی ساخته اند و از یکی از پر بازدید های اینستاگرام که صفحه به ظاهر خیلی پر بازدیدی داشت با هزینه ی خیلی بالا درخواست تبلیغات کرده اند.
اما بعد از پابان تبلیغ، چیزی عاید آنها نشد جز تعدادی بازدید کننده که دو دسته بودند، دسته اول اکانت های ساخته شده برای این هدف یا اصطلاحاً فیک و دسته دوم بازدید کننده هایی که بعد از مدت کوتاهی آن صفحه را ترک کرده اند.
پس در مورد تبلیغات کردن حتماً مشاوره بگیرید و یا خودتان شخصی را مدتی زیر نظر داشته باشید و بازدید صفحه اش را بررسی کنید، ببینید آیا اصلاً تبلیغ شما توسط آن شخص مفید است؟ نمی شود از بلاگر لباس درخواست کرد که کسب و کار کافه و رستوران را تبلیغ کند.
برگزار کردن کمپین ها و لایو گذاشتن هم یکی از آن نکاتی است که به آن کمتر توجه می شود.
برند و صفحه شما در یک راستا باشند.
مثال خوبی برایتان بزنم.حتما شنیده اید که “ردبول به شما باال میده.” اگر به صفحه ردبول در اینستاگرام بزنید، چیزی جز انرژی دریافت نمی کنید. این یعنی برند، داستان برند و محتوای صفحه در یک راستا هستند.
لازم به اشاره است که در انتخاب کردن اسم و آیدی برای صفحه خود، سادگی و راحت پیدا شدن را در نظر بگیرید.
تمامی این نکات شاید خیلی ساده به نظر بیایند، اما نکاتی هستند که در اینستاگرام مارکتینگ تاثیر زیادی دارند.
نباید های اینستاگرام
از محتوای کپی استفاده نکنید.
از هشتگ هایی که به پست شما ارتباطی ندارند استفاده نکنید.
پست ها را هر زمانی که دلتان خواست نگذارید.
بی اهمیت به ظاهر صفحه تان نباشید، صفحه شما هویت برند شماست.
به مخاطب خود در بخش کامنت و دایرکت توجه نکردن باعث بی میل شدن کاربر به شماست.
از لینک استفاده نکردن در استوری اینستاگرام و راهنمایی نکردن آن به وبسایت فروشتان کمکی به فروشتان نمیکند.
خلاقیت نداشتن در تولید محتوا و یا ساخت یک جریان، شما را به مانند سایر صفحات جلوه می دهد.
اینستاگرام، به هزار و یک دلیل
دلایل متعددی برای استفاده از این پلتفرم وجود دارد، اما یکی از مهم ترین این نکات، رایگان بودن این پلتفرم و همچنین، پر مخاطب بودن آن است.
اکثر آمار های مربوط به سایر وبسایت ها در زمینه مارکتینگ، مربوط به خارج از ایران است و آمار داخلی دقیقی وجود ندارد، با این حساب می توان حدس زد که مخاطبان این پلتفرم، بیشتر از هرچیز به دنبال سرگرمی، جنجال و جریان های خاص به وجود آمده در اینستاگرام هستند.
کسب و کار های بزرگ مانند دیجی کالا، اسنپ، تپسی، بانی مد، ایرانسل، همراه اول، کافه بازار و … در این پلتفرم حضور پر رنگی دارند.
حال، با وجود اینکه هویت سازی و آگاهی بخشی در اینستاگرام به همین راحتی است، چرا برند شما نه؟
شما به راحتی میتوانید در مورد برند خود دیگران را آگاه کنید و دورنمای کاری خود را به آن ها نشان دهید.
دیگر اینکه، داشتن اینستاگرام با مخاطبان هدف خوب، به سایت شما نیز کمک میکند.
می توانید در قسمت بیو سایتتان، آدرس وبسایتتان را درج کنید تا به سایت شما سر بزنند.به عبارت دیگر، به سئو سایت خود کمک کرده اید، و این به منظور افزایش رتبه شما در گوگل است.
به واسطه پرمخاطب بودن اینستاگرام، شما میتوانید هزینه هایتان را هم کمتر کنید.چگونه؟ دیگر نه تبلیغی در مجلات نیاز است و نه تراکت پخش کردن! با این تفاوت که تسلط بیشتری دارید و جزئیات بیشتری هم میتوانید به مخاطبانتان نشان دهید.
اگر فروشنده ی لباس در وبسایت خود، عکس ژورنالی میگذارد، شما در اینستاگرام میتوانید تن خور لباس را نشان دهید.
ابزارهای فراموش نشدنی
کسانی که در اینستاگرام تولید محتوا میکنند، عموماً خیلی با ابزار های سخت و سنگین کار نمی کنند.
این شاید جمله درستی نباشد، چون خیلی از کسانی که در اینستاگرام فعالیت می کنند، به غایت حرفه ای هستند و فعالیت درجه یکی دارند. اما، همه که با ابزار های adobe premiere pro و adobe photoshop و lightroom و خیلی از ابزار های دیگه که کار نمی کنند، بیشترافراد مایلند که با تلفن همراه خود مشکلاتشان را برطرف کنند.
برای همین ابزار های بسیار خوبی برای تلفن همراه نیز ساخته شده که در ادامه تعدادی از این ابزارها را به شما معرفی خواهم کرد.
-
Canva
-
Inshot
-
Buffer
-
UNUM
-
Unfold
-
StoryChic
تمامی این اپلیکیشن ها برای هر دو سیستم عامل IOS و اندروید موجود هستند. لازم به ذکر است که این اپلیکیشن ها نسخه ی Pro دارند که با خریدن آن، امکانات ویژه آن در دسترس شما خواهد بود.